תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים בפני רעידות אדמה, המוכרת יותר כתמ"א 38, משמשת למעלה מעשור כתהליך בלתי נפרד מההתחדשות העירונית בישראל. בימים שבהם רעידות האדמה המאפיינות את השבר הסורי-אפריקאי מרימות את ראשן, נראה שחשיבות התוכנית רבה מתמיד. במאמר זה, נפרט את השלבים והדגשים בתוכנית זו.
תמ"א 38 בשבעה דגשים
כמו כל תוכנית ממשלתית אחרת, גם תמא 38 אינה פשוטה, ואם ברצונכם לקדם אותה אצלכם בבניין, יהיה עליכם לעקוב אחר מספר דגשים עיקריים:
אספת דיירים – בשלב הראשון יש לקיים אספה בקרב בעלי הזכויות בבניין המשותף כדי לקבל את הסכמתם לביצוע הפרויקט. במקביל, יש למנות נציגות אשר תקדם את הפרויקט.
בדיקות – כדי לצאת לדרך, יש לבצע בדיקות מקדימות כדי לוודא כי המבנה אכן עומד בתנאים הנדרשים מפרויקט תמ"א 38.
התייעצו עם עורך דין – אם המבנה אכן עומד בתנאים, השלב הבא יהיה ליצור קשר עם משרד עו"ד המתמחה בתמ"א 38. אנשי המקצוע ילוו את בעלי הזכויות עד תום הפרויקט.
מחלקת ההנדסה – כל מבנה יכול לעבור תהליך שונה של תמ"א. כדי להבין מה ניתן לבצע במבנה שבו אתם מתגוררים, יש לפנות למחלקת ההנדסה ברשות המקומית ולקבל מידע רלוונטי,הכולל את מצב זכויות בנייה, תוכניות בתוקף ועוד.
פנייה ליזמים – לאחר שכל המידע יהיה בידיכם, תוכלו לפנות אל יזמים מומלצים ולקבל מהם הצעות שונות לביצוע הפרויקט. יש לוודא היטב את הניסיון והמקצועיות של אנשי המקצוע שפניתם אליהם ועל אחת כמה וכמה, את רמת ההיכרות שלהם עם אופי הבנייה והסביבה. לאחר מכן, יתחיל משא ומתן מול היזם אשר נבחר לביצוע הפרויקט.
פיקוח מקצועי – על בעלי הזכויות למנות מפקח בנייה מוסמך מטעמם, אשר ילווה את הפרויקט בשלבים השונים, יעבור על תוכניות אשר יוגשו על ידי היזם לקבלת היתר, יאשר קצב התקדמות, יפקח על אופן הבנייה ויוודא כי היזם עומד בכל התחייבויותיו.
גיבוש הסכם מחייב –כעת על בעלי הזכויות והיזם לחתום על עסקה סופית. זאת, לאחר שכל הצדדים הגיעו להבנות ומסקנות. ההסכם יקבע את חובותיהם וזכויותיהם של הצדדים לכל אורך התקופה הרלוונטית עד לתום הפרויקט.
תמ"א בעיר הבירה
על פי תנאים שהציבה עיריית ירושלים, כדי לבצע פרויקט שכזה בירושלים, יש לעמוד בתנאי סף כגון הסכמות כל השכנים, מבנה שאינו מיועד להריסה וקבלת אישור מהנדס, מועד הוצאת היתר לפני 1980 ובנוסף, כתנאי ייחודי לעיר, לא ניתן לקדם פרויקטים של תמא 38 בתוך חומות העיר העתיקה.
כאמור, ישראל נבנתה על השבר הסורי-אפריקאי המאופיין ברעידות אדמה רבות. בשל ההיסטוריה הרבה שבה, ניתן למצוא מבנים ישנים רבים אשר הוסבו למגורים אך לא עברו התאמות. ירושלים, העיר העתיקה ביותר בישראל, מאופיינת במבנים חדשניים ומודרניים לצד מבנים ישנים ומיוחדים. כדי לשמור על בטיחות התושבים,
דירות למכירה במשכנות האומה ומבנים עוברים תהליכי תמא 38 והופכים ראויים למגורים כחלק מתהליך ההתחדשות העירונית בירושלים.